Toegewijd

Achter elke diagnose zit een mens met een verhaal. Daarom kijken we altijd naar hoe we nog beter, sneller en klantvriendelijker kunnen werken. Onze medewerkers halen dagelijks het beste uit zichzelf, vertrouwen op elkaars deskundigheid en geven elkaar de ruimte de goede dingen te doen.

“Je kunt hier echt iets voor mensen betekenen”

Debey Pathologie Friesland Werkzaamheden 01777 2

Hoewel hij is opgeleid als chemisch analist, is Douwe Huisman inmiddels verknocht geraakt aan het werk binnen de pathologie: “Je kunt hier echt iets voor mensen betekenen. Dat vind ik heel gaaf om te kunnen en mogen doen.”

Op de afdeling Immuunhistochemie wordt alle weefsel behandeld waarvan de cellen zich niet als normaal gedragen. Douwe: “Om het toch even kort en technisch toe te lichten: als de patholoog iets opvallends ziet in het weefsel, komt onze afdeling in beeld.

Wij geven dit weefsel een voorbewerking, zodat de kleur zich hecht aan antilichamen die zich binden aan specifieke eiwitten. Antilichamen zijn stoffen die het lichaam maakt om ziekteverwekkers op te ruimen. Doordat deze zich hechten aan specifieke eiwitten, zorgen ze ervoor dat alleen dat eiwit zichtbaar wordt waarnaar gezocht wordt. De eiwitten maken zichtbaar in hoeverre een weefsel zich abnormaal gedraagt.

Onze afdeling controleert of de kleuring gelukt is en daarna gaat het weefsel voor beoordeling naar de patholoog. Hij/zij kan hiermee vervolgens een exacte diagnose geven en bijvoorbeeld zien of het om een primaire of secundaire tumor gaat.

Voor de uiteindelijke behandeling van de patiënt is dit van wezenlijk belang. Behandelingen worden steeds meer toegespitst op individuele patiënten. Bij borstkanker bijvoorbeeld zijn er verschillende behandelingen die werken bij (aan- of afwezigheid van) specifieke eiwitten. Daarom zijn we ook altijd zo gefocust op het controleren van de kleuring, want dit kan enorme impact hebben op de behandeling.”


De menselijke kant heeft mij nog meer drive gegeven
“De patiënt zelf zien wij niet, maar we zijn ons er altijd van bewust dat er thuis iemand in spanning wacht op een uitslag. Iedereen is er echt voor de patiënt. Dit bindt ons als collega’s en daardoor zijn we een heel hechte groep.

Ook in mijn eigen omgeving heb ik in spanning gezeten, wachtend op uitslagen van een familielid. De menselijke kant heeft mij alleen maar meer drive gegeven in het werk.

Je wilt altijd zoveel mogelijk doen, zoveel mogelijk mensen helpen. Zonder daarbij aan scherpte te verliezen. Die gedrevenheid zie ik ook bij mijn collega’s terug.”