“Wij doen het voorbereidende werk voor de patholoog”

Melanie Nap – Analist histologie

Met drie functies op haar naam is Melanie Nap een echte allrounder. Naast haar werk als analist histologie assisteert Melanie ook bij vriescoupes en obducties. Dit betekent dat zij één van de medewerkers is die naar de ziekenhuizen gaat.

“Om dit werk te kunnen doen heb ik een laboratoriumopleiding gevolgd, MBO Life Sciences, en voor het werk als obductie assistent heb ik een nascholing gedaan.

Ik werk nu 5 jaar in het histologie-lab. Op dit lab maken we het weefsel dat door de doorvoermachine is geweest klaar voor onderzoek. De doorvoermachine impregneert het weefsel met paraffine. Na het impregneren in de doorvoermachine wordt het weefsel met warme paraffine ingeblokt. Vervolgens laten we dit door een koelplaat stollen tot een paraffineblokje zodat we hiervan heel dunne plakjes kunnen snijden. Deze plakjes, ook wel coupes genoemd, worden vervolgens gekleurd in de kleurmachine. Het toevoegen van – specifieke- kleuren zorgt ervoor dat weefselstructuren goed zichtbaar worden. Als laatste stap controleren we of de kleuring goed is gelukt en of al het weefsel uit het blokje in de coupe zit.

Het assisteren bij vriescoupes is bijna hetzelfde als wat we op het lab doen, maar dan versneld en in het ziekenhuis. We bekijken tijdens de operatie al of er verkeerde cellen zijn achtergebleven of niet. Soms is het namelijk noodzakelijk om meteen al te weten of de snijranden schoon zijn. We bevriezen het stukje weefsel in plaats van het te fixeren. Door het weefsel te bevriezen hebben we in ongeveer 20 minuten een eerste diagnose. Later op het lab wordt het proces nog eens herhaald en behandelen we het materiaal nogmaals zoals we dat altijd doen, maar dan heeft de chirurg al een eerste indicatie.”


Geen CSI taferelen
Pathologie Friesland ondersteunt ook bij obducties in de 4 ziekenhuizen in Friesland. 

“Bij obducties doen we onderzoek naar de doodsoorzaak. We verrichten uitsluitend klinisch onderzoek en niet forensisch. Dus geen schotwonden en CSI-achtige taferelen, want dat is toch vaak wat mensen denken. 

We onderzoeken bijvoorbeeld hoe het kan dat een ziekte zich zo snel kon verspreiden of waarom een behandeling niet hielp. Dit is voor families vaak fijn om hier meer over te weten te komen. Mijn taak als assistent is om de organen klaar te leggen voor de arts.

Patiënt op nummer 1
Het werk is routinematig, maar door de verschillende rollen die ik heb, is het heel afwisselend werk. Bij al ons werk staat de patiënt op nummer 1, we weten heel goed waarvoor we het doen. De werkdruk is af en toe best heel hoog, maar met elkaar zetten we de schouders eronder, want je weet gewoon dat er thuis iemand in spanning zit te wachten. Dat zit altijd in ons achterhoofd. Daarom gaan we altijd door.”

Ruimte om te groeien als professional
“Doordat ik regelmatig in de ziekenhuizen kom, inspireert dat ook. Hierdoor kan ik met andere ogen kijken naar onze processen en zorgen dat we deze bijsturen als dat nodig is.

Ik vind het zelf altijd heel leuk en interessant om nieuwe dingen te leren. Bij Pathologie Friesland is er alle ruimte voor het volgen van cursussen. 

Omdat we de kwaliteit van ons werk hoog willen houden, delen we onze kennis ook met elkaar en dragen onze kennis graag over op nieuwe medewerkers. Ook verzorgen we graag rondleidingen, bijvoorbeeld aan behandelend artsen of assistenten.

Voor een klein lab zijn we best heel groot. We draaien een enorme productie doordat ons werkgebied zo groot is; heel Friesland en een stukje Noordoostpolder. Daarnaast zijn wij geen onderdeel van het ziekenhuis, maar zijn we een zelfstandig lab. Dat maakt ons lab uniek.”

Lees meer

Debey Pathologie Friesland Interviews 03461

“Wij doen het voorbereidende werk voor de patholoog”